דלג לתוכן

אדם מזדקן בגופו

טיפול בתנועה בבני הגיל השלישי מזמן מסע גופני-תנועתי וחווייתי למחוזות הגוף והנפש של האדם. התוכנית "גוונים של זקנה" מציעה למטפלים התמחות בזירה טיפולית מרתקת וחשובה

 

"עבודה עם הגיל השלישי זאת משיכה פנימית, יש בה אהבה עמוקה לגוונים של הזקנה" – כך מעידה מירי קוטיק על עבודתה עם בני הגיל המבוגר, ומהר מאוד משתכנע השומע שאכן, זאת אהבה.
דחף פנימי, התמסרות, חוויה של הדדיות, נגיעה עמוקה– מילים אלה חוזרות שוב ושוב בשיחה עם מירי קוטיק. כן, למירי יש תשוקה עזה לעבודה עם בני הגיל השלישי, וניכר שמי שעוסק בטיפול בזירה מרתקת זו זוכה לתגמול רב, רגשי ומקצועי גם יחד.

מירי, תרפיסטית בתנועה, מדריכה מומחית במודל האפימוטוריקה (שחר לוי), היא מרצה בתוכנית לתואר שני בטיפול בתנועה במכללה האקדמית לחברה ואמנויות, ומתמחה בטיפול בתנועה בחולי אלצהיימר עם בני משפחתם. כבר כשני עשורים היא בוחנת את חוויית הגוף המזדקן, ואת המרחבים הרגשיים שהוא פועל בתוכם. בדרך העבודה שלה היא שואלת ומנסה להשיב על שאלות כמו: מהי מחלה? מהי חוויית הגוף החולה? וכיצד האדם המבוגר מתמודד באופן חיובי עם הפער בינה ובין חוויית גופו הבריא והצעיר?

"אדם מזדקן בגופו" – זהו שם הסדנה החווייתית של מירי קוטיק בתוכנית לימודי התעודה "גוונים של זקנה". הסדנה, כמו העבודה בטיפול, היא מסע גופני-תנועתי-חווייתי למחוזות הגוף והנפש של האדם בשלב החיים האחרון, והיא מאפשרת היכרות מרתקת עם הקשר הטיפולי ועם כוחה היצירתי והרגשי המיטיב של התנועה בגוף.

אוכלוסיית הזקנים נחלקת לשלוש אוכלוסיות משנה: עצמאים, סיעודיים ודמנטים. בסדנה בחרה מירי לבחון את ההיבט של המגבלה הגופנית הסיעודית המתרחשת אצל זקנים רבים, שנוסף על חוויית ההזדקנות הם חווים הידרדרות גופנית דרמטית וחולי פיזי שגורם למצוקה נפשית.

"אצל האנשים אלה יש התמודדות עם אובדן ה"אני' הקודם בכל היבטי החיים  פרדות – מהבית, מבן הזוג, מהחיים העצמאיים והחברתיים שלהם, וגם מגופם המתפקד והעצמאי" מסבירה מירי.

איך מטפלים בתנועה באנשים שתנועתם מוגבלת, מצומצמת עד מינימלית?

"טיפול בתנועה הוא מרחב לרגש ומרחב לקשר, שבו מתאפשר לאדם לחוות את עולמו הפנימי והווייתו דרך הגוף והתנועה הפסיכו-מוטורית.

"הטיפול נעשה בישיבה ובתנועה מינימלית.  מצד אחד, בולטת המגבלה הפיזית, אבל מצד אחר מתאפשרת הקשבה עמוקה והדקה ביותר לעולמו הפנימי של האדם. זאת חוויה שפותחת צוהר לתחושות, רגשות, לגעגועים מהעבר לצד מה שקורה לאדם עכשיו. הגוף החולה, "הבוגד" ואף הנוקשה, מוצא בעזרת הקשר הטיפולי והתנועה מרחב מהותי לביטוי מחדש, למפגש גופני וגם ורבלי. חוויה היא רב-ממדית; יש מקום לבטא את כל הרגשות, גם החיוביים, אבל גם תסכול וכאב. מהות הטיפול היא להתקרב בעדינות לחלקים הלא נעימים ולאפשר להם מקום."

התנועה כגשר לקשר

העבודה התנועתית כוללת התנסות עדינה, רכה וחווייתית של המטופל בתנועת הגוף ביחס לעצמו, ביחס למרחב שסביבו  וביחס לאחרים בקבוצה. לאחריו במידת האפשר מתפתחת שיחה. טיפול בתנועה הוא גשר נפלא כשהשיח נעשה קשה או אף לעתים בלתי אפשרי. המטפל יכול לגעת במקומות עמוקים של כאב נפשי, של בדידות ושל פחד מאובדן וממוות. הטיפול בתנועה מאפשר למטופל "לדבר" באמצעים אחרים, לא-מילוליים, גופניים ורגשיים ולהתייחס לחייו.

את הטיפול  מירי מסיימת בשירה. היא מזמינה את המטופלים לבחור שיר שמדבר אליהם, או שעולה בזיכרון שלהם תוך כדי הטיפול, ולדבר או לשיר אותו. "השירה היא הביטוי הכי עמוק שהאדם יכול לתת לעצמו, וזה עוזר לו לעבד את הרגע שהוא נמצא בו בהווה."

 

ההרשמה לתוכנית "גוונים של זקנה" בעיצומה. לפרטים ולהרשמה: מחלקת ייעוץ והרשמה, טל' 09-8656501 שלוחה 1

 

 

© 2015 Sofarider Inc. All rights reserved. WordPress theme by Dameer DJ.